Donació d'òvuls / esperma

Reproducció

Podem ajudar-vos si teniu alguna dificultat per tenir fills. Indiquem les proves diagnòstiques que s'escauen al vostre cas i orientem les opcions terapèutiques disponibles.

 

Us informem sobre els Centres que realitzen tècniques de reproducció assistida

Dóna òvuls/esperma

Moltes parelles es poden beneficiar de la donació d'òvuls o esperma. Informa't i pregunta'ns.

Centre Ginecològic Sitges

VOCACIO DE SERVEI A LA DONA

Donació d'òvuls i esperma

 

DONANT D'OVULS

 

 

Què és la donació d'òvuls ?

 

La donació d'òvuls és un acte voluntari, solidari i altruista. És un procediment autoritzat per la nostra legislació, que permet que dones estèrils, a causa de patologies o altres situacions, puguin ser mares. La dona se sotmet a un tractament d'estimulació ovàrica per tal d' obtenir-ne òvuls, amb l'objectiu de donar-los a altres dones que els necessiten per poder quedar embarassades.

 

Puc ser donant d'òvuls ?

 

Pot ser donant d'òvuls qualsevol dona major d'edat (18 anys) i menor de 35 anys amb una alçada mínima de 1,55 m, que compleixi una sèrie de requisit. Els més rellevants:

 

 • Estar en bon estat de salut, físic i psicològic, i no tenir antecedents familiars de malalties hereditàries.
 • No ser adoptada (no podria informar sobre la salut dels seus pares biològics).
 • Tenir capacitat legal per signar contractes.
 • No fer-se pírcings ni tatuatges durant els 6 mesos anteriors a la donació.
 • Es garanteix la màxima similitud fenotípica i immaunològica entre la donant i la receptora. En cap cas es pot dur a terme una selecció expressa sota voluntat de la receptora.
 • La donació no és un acte lucratiu i / o comercial. Hi ha una compensació econòmica per les molèsties causades.

 

Cóm fuciona el procés ?

 

Primera Visita

A la primera visita es farà l'anamnesi (antededents familiars i personals), un examen mèdic, exploració ginecològica i mamària i ecografia TV. S'obtindran dades referents a alçada, pes, color de pell i ulls, color i aspecte del cabell i raça).

Necessitarem analítiques complertes, serologies, GS i Rh, citologia (papanicolua) i cultius per a descartar malalaties de transmissió sexual. Iforma't al centre si no t'has fet aquestes proves recentment pel teu ginecòleg.

 

Procés

Amb la finalitat de garantir l'eficàcia de la donació, la donant rep un tractament per intentar aconseguir que un cert nombre d’òvuls acabin sent madurs. Aquest tractament consisteix en la injecció subcutània diària de fármacs estimuladors de l’ovolació, a través d’una agulla molt fina que la dona s’autoaplica (procés semblant a la administración d’insulina per part dels diabètics). El control del tractament es fa mitjançant una sèrie d'ecografies i anàlisis hormonals. Més endavant, poc abans del moment de l'ovulació, s'obtenen els òvuls directament dels ovaris per punció i aspiració sota control ecogràfic. La pució/aspiració es fa sota sedació (la dona està dormida però respira per si mateixa), i dura entre 20 i 30 min. Un cop desperta, al cap de dues o tres hores se’n va a casa, mantenint repòs unes 24 h.

 

Tot el procés dura aproximadament entre 30 i 40 dies (s'han de sincronitzar els cicles de la donant i la receptora abans de començar l'estimulació) i caldran de 5 a 7 visites.

 

Quins riscos hi ha ?

 

El risc de l´estimulació ovàrica és que responguis de manera exagerada al tractament, és l'anomenada síndrome d´hiperestimulació ovàrica (SHO). Per a evitar-la, el tractament s´inicia a dosis baixes i es duen a terme controls amb la finalitat de conéixer la teva resposta i evitar que sigui exagerada, o detectar-la precoçment.

 

En què consisteix el SHO?

Es tracta d´un desequilibri en què hi ha una retenció de líquids exagerada dins l'abdomen. Donat el cas, pots notar molèsties per tenir la panxa plena.

Com es sol·luciona?

Es sol resoldre en uns 5 dies fent repòs i dieta.

Pot ser greu?

Molt esporàdicament pot ser greu, requerint repòs estricte i tractament, fet que comportaria possibles pèrdues de jornades laborals i en casos extrems fins i tot ingrés hospitalari. La síndrome d'agreuja si la donant es queda embarassada. Es per això que la donant no ha de realitzar coït (ni amb preservatiu) fins la següent regla.

 

Quins riscos més hi ha?

Hi ha un risc augmentat d'embaràs múltiple si la donant es queda embarassada. Es desaconsellen les relacions amb penetració durant tot el procés, fins la regla.

 

Hi ha riscos associats a l'acte anestèsic i al procediment de punció (sangnat, abscés d'ovari, lesió de vísceres). Tot i que són molt rares, aquets complicacions poden ser greus i poden requerir fins i tot ingrés hospitalari i cirurgia.

 

Els ovaris, que augmenten de volum, es poden eventualment torsionar, fet que ocasiona dolor i la necessitat d'acudir d'urgències. Eventualment, cal fer una laparoscòpia per detorsionar-los.

 

Què més he de saber?

 

Anonimat

La llei prohibeix expressament revelar la identitat dels nens nascuts per aquestes tècniques. Per tant ni les donants poden conèixer als nens ni aquests a les donants.

 

"Ventres de lloguer"

La legislació espanyola prohibeix expressament la pràctica de "ventres de lloguer". Per tant, una dona que no tingui úter no podrá fer servir els els embrions resultants de la fecundació dels seus òvuls i el semen de la seva parella en una altra dona que sí disposi d'un úter on pugui desenvolupar la gestació

 

 

Si decideixes realitzar la donació, et farem un estudi mèdic complet (història clínica, revisió mèdica i ginecològica, anàlisi de sang i cultius). Consulta'ns.

 

 

 

DONANT D'ESPERMA

 

 

Què és la donació d'esperma ?

 

És un acte voluntari, solidari, altruista i ANONIM mitjançant el qual un home sa i amb bona qualitat espermàtica dóna dels seus espermatozoides per ser utilitzats en tècniques de reproducció assistida, amb l'objectiu de facilitar a una parella amb problemes de fertilitat o a una dona sense parella masculina a tenir els fills que desitja.

 

Puc ser donant d'òvuls ?

 

Qualsevol home major d'edat (18 anys) i menor de 40 anys amb una alçada mínima de 1,65 m. pot ser donant de semen, sempre que reuneixi les següents característiques:

 

 • Bon estat de salut (física i psicològica) i sense antecedents familiars de malalties hereditàries greus (consulta'ns si tens dubtes).
 • No ser adoptat (no podria informar sobre la salut dels seus pares biològics).
 • No haver-se fet pírcings o tatuatges durant els 6 mesos previs a la donació.
 • Tenir un semen amb unes característiques espermàtiques òptimes (recompte, mobilitat, morfologia i supervivència).
 • No patir cap malaltia de transmissió sexual i tenir resultats negatius en les determinacions plasmàtiques d'hepatitis B i C, herpes, citomegalovirus, HIV i sífilis.
 • No patir malalties geditourinàries ni infeccions urinàries ni de la via seminal avaluables en l'exploració urològica i en cultius d'orina i semen.

 

S'ha de tenir present que:

 

 • La donació no té una finalitat comercial i / o lucratiu. Hi ha una compensació econèmica per les molèsties.
 • Tota informació serà tractada i custodiada amb la més estricta confidencialitat. Les dones receptores i els fills nascuts tenen dret a obtenir informació general dels donants, sempre que no s'inclogui cap dada de fil·liació i/o que pugui revel·lar la identitat del donant.
 • S'ha de garantir la màxima similitud fenotípica i immunològica entre el donant i la part receptora, però en cap es pot dur a terme una selecció expressa per part de la receptora.
 • No s'acceptarà aquell candidat que pugui tenir més de 6 fills com a fruit d'anteriors donacions o d'embarassos normals.
 • En ser donant et compromets a fer un mínim de 16 donacions, el que suposa uns 3-4 mesos.

 

Cóm es realitza la donació?

 

Les donacions es realitzen a la clínica, per poder garantir l'origen de la mostra. La mostra es recull per masturbació en un recipient adequat. Pregunta pels horaris.

 

Per a recollir la mostra, cal mantenir un període d´abstinència sexual d´entre 4 i 7 dies (temps que ha transcorregut des de l´última ejaculació, ja sigui en forma de coït, masturbació o pol.lució nocturna involuntà). Pots tenir relacions sexuals sempre que mantenguis el periode d'abstinència sexual previ a la donació.

 

La primera visita és informativa, No se't cobrarà res, però tampoc té compensació econòmica. Sol.licitarem els anàlisis corresponents i l'estudi del semen i si ets apta se t'informarà.

 

◦ Centre Ginecològic Sitges. C/ Salvador Olivella 15, Local 75, Zona "Oasis". Sitges.

◦ Tfs. 93 811 46 45 / 678 843 001

◦ cgsitges@cgsitges.org.es

◦ www.centreginecologicsitges.es